Notícies Alcaldia

‘La festa major d’hivern ha sigut un pas cap a la pseudonormalitat’

28 Gener 2022
Image

L’alcalde de Vila-seca fa balanç de la Festa Major i repassa els objectius del seu govern des d’ara i fins al final del mandat, la primavera de l’any que ve.

Entrevista Més Vila-seca, 28/01/22. Cristina Serret
Vila-seca acaba de tancar gairebé deu dies de Festa Major, que s’ha tirat endavant en un context extraordinari. Quin balanç en fa?
El balanç és positiu, en el sentit que hem pogut fer les activitats que estaven permeses pel Procicat, adaptades a les mesures i els aforaments exigits, i la gent les ha pogut disfrutar. D’alguna manera, ha sigut un pas cap a una pseudonormalitat que, psicològicament, tots necessitem.


Des de l’Ajuntament i el Patronat Municipal de Turisme van tenir sempre clar que la programació tiraria endavant?
Avui dia vivim en el món de la incertesa, tenir les coses clares al 100% és impossible, perquè si la pandèmia ens ha ensenyat alguna cosa, és que tot és canviant, i el que un dia és normal i estable, l’endemà ja no ho és. Per tant, nosaltres sempre treballem amb diferents escenaris, des d’aquell en què podem fer totes les activitats, fins als plantejaments més restrictius, per poder-nos adaptar al que convingui. Aquesta és la metodologia de treball que seguim en tots els programes on hi ha interacció social.


El pregoner de la Festa Major d’enguany ha sigut Josep Maria Martorell, un home de ciència. Per què van escollir aquesta figura?
El vam triar per diverses raons. Primer, perquè el fet que estigui vinculat a l’àmbit de la supercomputació ens va semblar molt interessant, és una manera de visibilitzar que hi ha qüestions que faran canviar la societat de manera molt ràpida i que ja les tenim aquí. En segon lloc, perquè el Josep Maria Martorell ens el sentim molt proper: és de Reus, i ciutats amb molta interacció. Finalment, penso que tenir-lo com a pregoner és una manera de posar de manifest que som una terra que genera talent, persones que acaben ocupant llocs d’alta gestió en equipaments d’investigació importants, no només en l’àmbit català o espanyol, sinó europeu.

Sortim de la Festa Major d’Hivern i entrem al Carnaval. Algunes ciutats properes han decidit cancel·lar-lo. A Vila-seca se celebrarà?
La voluntat de l’Ajuntament és que totes les activitats es puguin fer, amb prudència i aplicant totes les mesures de prevenció. Si el Carnaval no està explícitament prohibit per la Generalitat ni el Procicat, intentarem fer-lo. Després, seran les associacions les que, al final, acabin decidint si amb les mesures que calgui adoptar els ve de gust fer-lo, o no. Si ho volen, tindran l’Ajuntament al costat per garantir que es fa amb la màxima seguretat possible.


Els experts sembla que comencen a veure la llum pel que fa al control de la pandèmia. Pensa que, de cara a la primavera, podrem començar a parlar ja de recuperació?
Jo sóc una persona que tendeix a ser optimista, i moltes vegades he pensat que ja li teníem el peu al coll a la pandèmia, i després la realitat ha estat més dura i més adversa. Aquesta és una guerra que es guanyarà a poc a poc, pas a pas. És cert que sembla que cada dia estem una mica millor des del punt de vista del dia a dia, de la interacció social, la feina, etc. Però he après que tot necessita el seu temps. De cara a la primavera soc optimista, però no que aquesta primavera sigui com abans de la pandèmia.


En tot cas, ja comencen a arribar bones notícies pel municipi, com l’adjudicació a Vila-seca de cinc milions d’euros del fons Cal·lípolis Next Generation.
Sí, hem pogut aconseguir els primers fons europeus a través de la recuperació paisatgística del frontal marítim de la Pineda, i n’estem molt contents. També estem parlant amb Costes d’altres qüestions que tenen a veure amb la transició ecològica, i en aquest sentit hem avançat molt i hem aconseguit resultats positius. No tothom pot dir el mateix, perquè som dels pocs municipis de Catalunya que hem rebut fons. I no són pocs: són cinc milions d’euros. Des d’aquest punt de vista més municipal, estem contents, però pel que fa als projectes que tenen a veure amb el Port de Tarragona, tot és bastant més complicat. Són més dificultosos i no acabem de trobar l’entrellat.


Això vol dir que són qüestions que estan treballant encara?
No, això vol dir que hi ha qüestions entre el Port i l’Ajuntament de Vila-seca que encara s’han d’aclarir.


Quines?
Per exemple, si realment aposten pels contradics que estem dibuixant i definint, o simplement és una postura de cara al públic.


Una altra qüestió d’envergadura és l’estació intermodal. Com està aquest projecte?
A dia d’avui sabem pràcticament el mateix que qualsevol persona que ha llegit els diaris. El Ministeri està plantejat un canvi d’ubicació, que pel que sembla és el nus ferroviari de Vila-seca, i estem a l’espera que ens donin informació i detalls sobre el que pensen que hauria de ser aquesta futura estació intermodal que, d’altra banda, és un deute històric del Camp de Tarragona, i al qual se li hauria de donar la màxima celeritat possible.


El que sí que és una realitat és el nou equipament del Celler de Vila-seca. Quan obrirà portes?

A l’abril començarem a fer jornades de portes obertes, tot i que la inauguració oficial serà al mes de maig. Aquest serà un equipament que marcarà un abans i un després, i que compleix diverses funcions. Primer, la recuperació històrica d’un edifici que té un alt valor patrimonial i històric perquè ens parla de la Vila-seca de principis del segle XX. D’altra banda, també té un vessant museístic i la voluntat de convertir-se en un far d’atracció turística que dialogui de manera permanent amb el Castell i l’Auditori. El Celler es va pensar des d’un vessant multidisciplinari, per donar a la ciutat el màxim ús en el camp de les arts escèniques, el cinema, el teatre, o els esdeveniments.


Ja ha superat l’equador del mandat. Quin és el seu full de ruta per aquest any i escaig abans de les eleccions municipals?
S’han d’acabar d’impulsar i consolidar els grans projectes que hem anat gestionant durant el mandat: la ciutat esportiva, el frontal marítim, els polilleugers, així com altres que s’estan desenvolupant, entre els quals hi hauria el Tren-tram, l’Estació intermodal, la ZAL… Tots són bastant silenciosos però generen molta feina. D’altra banda, volem acabar de consolidar serveis que hem començat a oferir, com el de la targeta ciutadana VilaCard, que neix associada al servei de mobilitat gratuïta entre els tres nuclis del municipi. Aquest era un repte històric i l’hem aconseguit. També hi ha tots els projectes que s’han desenvolupat des de Serveis Socials, la seva implementació i l’apertura de nous espais, així com les noves Oficines d’Atenció Ciutadana, que pràcticament estan enllestides. En definitiva, un pla d’inversions que s’ha dut a terme en diversos àmbits, i tot afrontat en un context de pandèmia que ha estat una gran consumidora de recursos i energies. Per tant, el que ens queda és acabar tots els projectes que tenim en marxa, que són molts i diversos, i començar els que tenen una gestió més lenta, perquè comporten molt de treball administratiu, però que ara començaran a veure la llum.


Recentment, s’han aprovat els pressupostos municipals per aquest any. Com els definiria?
Veníem d’uns pressupostos expansius, però aquests han sigut uns pressupostos molt estrangulats. Hem dotat l’Ajuntament de més personal per donar un servei millor al ciutadà en diversos àmbits, afrontant millores de serveis com la recollida d’escombraries, la jardineria, la seguretat, etc. També s’ha incrementat el personal de la Policia… Tot això, juntament amb un gran paquet d’ajudes i beques en diferents àmbits socials, ha fet que el pressupost sigui molt estrangulat pel que fa a les inversions. Per tant, és un pressupost bo pel que fa al dia a dia, però de cara al mes de març s’haurà de complementar amb una modificació per incloure aquelles inversions que no s’han pogut introduir ara.


Les eleccions municipals se celebraran la primavera de 2023, i alguns grups municipals, com el PSC, ja han començat a fer moviments pensant en aquests comicis. Com ho valora?
Ho observo des de la distància, la política no és estàtica i sobre les decisions d’altres formacions no tinc res a comentar. Penso que fins ara, el dia a dia pel que fa a la nostra coalició amb el PSC ha estat magnífic, lleial i molt constructiu, afrontant totes les qüestions de manera molt natural i, en general, estem molt satisfets. I entenc que els moviments que pugui fer el partit no han de canviar aquesta dinàmica.

Image
Image
Image
Image