Programació anual de festes i esdeveniments a Vila-seca

Al Gener

Festa Major d’Hivern a Vila-seca

Vila-seca celera la Festa Major d’Hivern al voltant del 17 de gener, en honor a Sant Antoni Abat, patró de Vila-seca.

 

L’esdeveniment més destacat de les festes és el Cós de Sant Antoni. Les curses de cavall a galop, declarades Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, són una de les cites professionals més importants de Catalunya i l’Estat Espanyol.

 

Unes 10.000 persones s’apropen cada any fins al Circuit Hípic del Parc de la Torre d’en Dolça per veure aquesta competició. Les curses actuals tenen el seu origen en els jocs  i curses que s’organitzaven després de la benedicció del bestiar el dia de Sant Antoni Abat. Un pregó de l’any 1876 és la primera constància escrita que es té de la seva celebració.

 

Durant la Festa Major d’Hivern també tenen lloc altres actes molt arrelats al municipi, com els Tres Tombs, la cercavila del Seguici Tradicional i la Festa del Foc, els balls de Festa Major i els concerts de música en directe, així com diversos espectacles familiars, que completen el programa d’actes.

 

Durant la Festa Major hi participen molt activament les entitats culturals de Vila-seca: Ball de Diables de Vila-seca; Ball de Diables Infantil de Vila-seca; el Cavall Alat de Vila-seca; la Cobla dels Ministrers del Comú, la Colla Gegantera, amb les figures del Ton i la Pineda, Galceran de Pinós i la Donzella i el Tonet; l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina, amb el Ball de Bastons, Gitanes de Vila-seca, Cercolets de Vila-seca i Valencians de Vila-seca; els Grallers; els Trabucaires del Comú i els Xiquets de Vila-seca.

 

El Cavall Alat s’ha incorporat el 2019 durant la Festa Major d’Hivern com un nou element del seguici popular. L’element, de 40 quilos de pes i 1,7 metres d’alçada, ha estat ideat i construït per l’escultor vila-secà i artesà del ferro, Antoni Mas.

Al Febrer

Festa de Carnaval

 

Després de les festes nadalenques, ben entrat el mes de febrer, Vila-seca dóna la benvinguda a Carnestoltes, el rei del Carnaval.

 

Organitzada per la Comissió de Carnaval de Vila-seca, es tracta d’una de les festes més divertides de l’any en la que no és estrany veure pirates, pallassos, bruixes o unicorns pel carrer. Petits i grans surten al carrer disfressats dels seus personatges o objectes preferits.

 

Els actes de Carnaval s’inicien el Dijous Gras. L’eix central d’aquesta celebració és l’espectacular Rua de Carnaval i l’entrega del guardó al millor cartell i dels premis d’or, de plata i d’argent a les millors disfresses.

 

El darrer dia, desprès del seguici mortuori, Carnestoltes s’acomiada amb una sardinada i una xocolatada popular, durant el que es coneix com l’Enterrament de la Sardina.

A l'abril

Diada de Sant Jordi

Quan s’apropa el 23 d’abril, Vila-seca es prepara per rebre al Diada de Sant Jordi amb una programació plena d’activitats familiars. Hi destaquen els contes, els tallers, les manualitats i els jocs sobre la llegenda de Sant Jordi.

 

Durant la Diada de Sant Jordi, podreu gaudir d’exposicions al carrer, concursos, contacontes, lectura de poemes i activitats infantils; sense oblidar les tradicionals parades de llibres i roses a la plaça de l’Església i la plaça de Voltes.

 

Des de fa uns anys, l’Ajuntament de Vila-seca en col·laboració amb les Escoles d’Art i Disseny de Tarragona i de Reus ha impulsat el projecte urbà “Efímera. Art al carrer”, que converteix els carrers del Centre Històric de Vila-seca en un espai cultural on els llibres i la creació artística es donen la mà.

AL JULIOL

Festa Major Estiu

Vila-seca, la Pineda Platja celebra la seva Festa Major d’Estiu pels voltants del 25 de juliol (Sant Jaume) i 3 d’agost (La Invenció del Cos de Sant Esteve). Els carrers i places del municipi s’omplen de música, alegria i tradicions en unes festes pensades per sortir al carrer i gaudir amb els amics i la família.

 

La festivitat de Sant Jaume a la Pineda acull una gran varietat d’actes dirigits a tots els públics, tenint especial cura pels més petits de la casa i on destaca també el gran Castell de Focs d’artifici que es pot veure al llarg de la platja de la Pineda. Després la festa es trasllada a Vila-seca on s’organitzen diversos actes en honor a Sant Esteve, patró de Vila-seca i que es commemora el dia 3 d’agost. Els espectacles familiars són una part important de les festes. També ho són els actes més tradicionals, on es barreja cultura, música i tradició.

 

Durant la Festa Major hi participen molt activament les entitats culturals de Vila-seca: Ball de Diables de Vila-seca; Ball de Diables Infantil de Vila-seca; el Cavall Alat de Vila-seca; la Cobla dels Ministrers del Comú, la Colla Gegantera, amb les figures del Ton i la Pineda, Galceran de Pinós i la Donzella i el Tonet; l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina, amb el Ball de Bastons, Gitanes de Vila-seca, Cercolets de Vila-seca i Valencians de Vila-seca; els Grallers; els Trabucaires del Comú i els Xiquets de Vila- seca.

 

L’any 2019, durant la Festa Major d’Hivern es va incorporar a la festa el “Cavall Alat”, un nou element del seguici popular. L’element, de 40 quilos de pes i 1,7 metres d’alçada, ha estat ideat i construït per l’escultor vila-secà i artesà del ferro, Antoni Mas.

a l'octubre

Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca (FICVI)

Amb una clara aposta per la cultura i el cinema, Vila-seca acull el Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca (FICVI).

 

Es tracta d’un certamen cinematogràfic gratuït i obert a tothom que pretén difondre i promoure l’art del cinema i acostar-lo a tots els públics. Amb l’organització d’aquesta mostra, el Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca vol fomentar la cultura, el cinema i els directors novells que treballen el petit format.

 

El FICVI va arrencar l’any 2016 amb un destacat èxit de participació que ha anat creixent edició rere edició. Hi participen curtmetratges i directors de diferents països d’arreu del món, de molta qualitat i amb una gran trajectòria internacional. Un jurat d’experts és l’encarregat d’atorgar els premis del festival, que en total tenen un valor de gairebé 10.000 euros.

 

El festival inclou a més una secció del concurs anomenada In Situ, a través de la qual Vila-seca es converteix en un gran plató de cinema, ja que l’objectiu és crear peces audiovisuals inèdites pels carrers del municipi.

 

 
El FICVI és també una eina per apropar la cultura i el cinema als més petits. Els alumnes de les escoles de Vila-seca i les famílies gaudeixen de diferents passis de curtmetratges. A més, durant el FICVI també es programen classes magistrals relacionades amb el món del cinema a càrrec de destacats professionals del sector.

Al Desembre

Pessebre de Sorra

La platja de La Pineda, a Vila-seca, acull cada any el tradicional Pessebre de Sorra entre els mesos de desembre i gener. Un espectacular conjunt d’escultures fetes amb sorra permeten alçar el monumental pessebre al Parc del Pinar de Perruquet.

 

Diversos artistes internacionals donen forma a la sorra per obtenir un grup escultòric únic i diferent any rere any, aconseguint un resultat sorprenent pels visitants que només es desvetlla a mesura que les escultures es van alçant.

 

Les imponents escultures ocupen uns 200m2 de superfície. Per alçar-les es fan servir gairebé 300m3 de sorra, fet que suposa treballar amb 400 tones de sorra per tal de recrear aquests pessebres.

 

El Pessebre de Sorra s’organitza des de l’any 2000. En paral·lel, es duen a terme diverses activitats familiars de temàtica nadalenca perquè grans i petits puguin gaudir d’aquesta tradició vila-secana.

Al desembre

Nadal i Reis

Durant la segona quinzena de desembre i fins el 6 de gener, Vila-seca acull les seves festes nadalenques i ho fa amb una programació ben variada que dona peu a la participació de tota la ciutadania.

 

Grans i petits hi tenen cabuda, ja sigui assistint als diferents concerts, mercats de Nadal o àpats populars amb el Tradicional Brou, o gaudint de les diferents atraccions i tallers del parc infantil de Nadal.

 

Durant el matí de l’últim dia de l’any es duu a terme el tradicional Bany de Sant Silvestre a la platja de la Pineda i, a la tarda, Gegants i Grallers van a buscar l’Home dels Nassos a l’estació de tren de Vila-seca, que, desprès de la cercavila, fa un discurs carregat d’il·lusió i entusiasme des del balcó de la Casa Consistorial.

 

Tanmateix, el 5 de gener, el dia més esperat pels nens i nenes de la vila, es dona la benvinguda a Ses Majestats els Reis Mags d’Orient al Castell de Vila-seca amb un espectacle de llum i música. Allà, després de realitzar l’Adoració del nen Jesús, Ses Majestats són rebuts per les autoritats, encarregats de fer l’entrega de les claus de la vila.

 

Així, Melcior, Gaspar i Baltasar són els protagonistes de la desitjada Cavalcada dels Reis que recorre els carrers de Vila-seca, la Pineda Platja i la Plana. Ho fan a cavall, entregant dels regals als més petits casa per casa, una tradició que no seria possible sense la tasca de l’Associació de Reis de Vila-seca.

Image
Image
Image
Image