Noticias Alcaldía

“Revisarem estratègies per reactivar el sector turístic el 2021”

19 Noviembre 2020
Image

Indicador d’Economia. Novembre 2020.

L’Ajuntament de Vila-seca és un referent en polítiques per fomentar la contractació d’aturats, mitjançant els plans d’ocupació, la formació i els estímuls per a les empreses. L’alcalde, Pere Segura, explica que davant els efectes de la Covid-19 s’han redoblat esforços en aquesta línia, així com en ajuts socials directes als ciutadans més necessitats.

Quins impactes està tenint la Covid-19 a Vila-seca?

Són impactes importants com passa a tot arreu. Tenían al davant una situació molt preocupant i d’empobriment generalitzat. Moltes persones s’han vist afectades per ERTOS o directament s’han quedat sense feina. Les empreses i els autònoms per pateixen una caiguda de facturació i l’horitzó és molt incert, perquè ningú sap el temps que ens queda de pandèmia i el que trigarem després a que la situació econòmica permeti recuperar a les persones que han patit les pitjors conseqüències d’aquesta conjuntura tan adversa.

Quines mesures han impulsat des de l’Ajuntament per mirar de pal·liar els efectes d’aquesta situació?

Hem articulat una resposta important perquè és el nostre deure. Hem fet un esforç per atendre les necessitats socials, com nistració més propera al ciutadà. S’han incrementat les partides per als plans d’ocupació, que han passat de 200.000 a 700.000 euros ( ara tenim en marxa el segon pla d’ocupació, propera ment n’hi haurà un tercer). A això, se li afegeixen més de 100.000 euros en programes de formació i ocupació i ajudes als emprenedors. També hem posat més recursos en ajudes socials com les beques menjador i en ajudes al lloguer. A més, estem licitant entre 4 i 5 milions per a inversions que generaran dinamisme a les empreses del sector de la construcció i altres que es traduirà en creació de llocs de treball. En resum, hem fet un pla d’estímul de més de 10 milions d’euros que pretén suavitzar algunes situacions molt dures que estan aflorant.

Com a municipi turístic, vila-seca ha d’afrontar el terrible impacte de la covid sobre aquest sector.

Efectivament, però no només en l’activitat pròpiament turística, també en moltes altres que hi tenen relació. Han tancat els hotels i això afecta a molts serveis que hi estan relacionats com la restauració o les empreses auxiliars que treballen per al sector turístic.

Creu que el sector és recuperable a curt termini?

La voluntat de la gent a viatjar, a conèixer nous entorns, a estar-se uns dies a un lloc que els agrada i que trenca la seva rutina no canviarà. Hem de veure com ens adaptem en funció de com es desenvolupa la pandèmia, perquè canviaran hàbits al sector, i hem de mirar d’adaptar-nos. Però està clar que la reactivació arribarà amb la recuperació de la normalitat. De tota manera, hem de treballar perquè la propera temporada recuperi el sector, veurem què es pot fer, perquè estarà molt marcat per la situació sanitària.

La Costa Daurada es basa molt en el turisme internacional, què és el que és més difícil que vingui. S’ha de canviar d’estratègia?

S’ha intentat, però això no es canvia de la nit al dia. Les famílies de Madrid que tenen tendència d’anar al Levante, Andalusia o altres no canvien d’hàbits tan fàcilment. A nivell del mercat català, per proximitat, tenim més opcions. Hem de revisar estratègies, sí, hem d’afinar per reactivar el sector el 2021. Però repeteixo: podem fer moltes campanyes adreçades al mercat català i espanyol, però la millor campanya és la vacuna i el tractament que faci que els efectes té la Covid siguin molt menors. I els test ràpids, fiables i barats, perquè això sí que podria reactivar la mobilitat i aquests sectors que depenen de la tranquil·litat que no hi hagi brots a les seves instal·lacions.

Enmig d’aquesta situació el complex de Hard Rock sembla que torna a aturar-se, amb l’afegit de la sentència del TSJ…

D’aquesta sentència se n’ha fet una interpretació molt errònia. Només és un punt del projecte el que es qüestiona, els altres reben el vistiplau. La sentència no condemna el projecte, l’interpreten com a positiva, perquè el que planteja com a millorable es pot corregir. El que farà que el projecte tiri endavant serà el context general. Els operadors segueixen interessats, tot i que, en la situació actual és lògic que quedi tot una mica congelat. Som moderadament optimistes, no rebem la percepció que el projecte no interessi, però és normal que s’alenteixi.

Canviem de sector. El químic sembla que resisteix millor els embats de la Covid.

És molt positiu que una companyia com Messer que té sites a molts països anunciï una inversió de 35 milions d’euros a la nostra. Això és molt important en aquest moment. A més, és una indústria que no és contaminant, basada en la destil·lació de l’aire i compromesa  amb la transició energètica i què proveeix de gasos als hospitals. I també s’ha de fer una altra lectura: és una empresa proveïdora de les altres del cluster, per tant, que apostin per aquí significa que té vitalitat. És un sector fort, però no oblidem que també està sotmès a les sotragades de la situació i als canvis. Però que afronta el repte de seguir creant valor compromesos amb la seguretat.

Mirant al futur, vila-seca acollirà la Zona d’Activitats Logístiques del Port de Tarragona, una àrea cridada a ser una gran injecció d’activitat i creació d’ocupació. Que n’esperen?

Estem molt contents de la feina que s’està fent. La ZAL és un exemple que l’activitat logística i manufacturera del port té molt recorregut i el president Josep Maria Cruset ha sabut identificar-ho. És un projecte sensible a nivell urbanístic pel patrimoni històric i ambiental i aquí s’ha tingut molta cura amb la Xarxa Natura 2000. És un bon exemple d’una inversió que combina l’aposta econòmica i estratègica amb la sensibilitat el territori. I amb el turisme molt a prop. Aquest ha de ser el camí: El diàleg entre les institucions per trobar el punt d’equilibri que faci sostenibles activitats i compatibles entre elles.

A grans trets, i deixant de banda l’acció contra la Covid-19. Quins són els reptes del mandat que segueixen endavant?

És veritat que la Covid trastoca una mica els plans, però hem de seguir endavant amb el nostre full de ruta. L’aposta per la modernització de l’administració és fonamental i seguirem impulsant-la. Segueix vigent l’objectiu de dinamitzar el municipi, donar-li vida, tot i que és evident que ara és complica molt. Vila-seca té diversos nuclis desestructurats i tenia cicatrius, tot això ha canviat i urbanísticament demostrat capacitat de planificació. Ara volem que a Vila-seca hi passin més coses. Amb aquest propòsit tenim el Celler com a eix icònic cultural que acull teatre, concerts i esdeveniments; o el Castell de Vila-seca, que amb la Fundació Vila Casas ens porta exposicions de primer nivell; també l’auditori, la FIM, etc… Hem de ser una ciutat amb capacitat de generar lleure i cultura.

Image
Image
Image
Image