Reptes de futur: una mirada en verd

Enceto l’article fent referència al Sumari d’aquest Anuari en observar l’optimisme i l’empenta amb els quals s’inicia tot parlant de futur i de creixement sota el títol: “Una dècada per créixer”.
Avui les societats ens exigeixen que qualsevol creixement ha d’anar acompanyat d’un desenvolupament sostenible en l’àmbit social, mediambiental i, com no, econòmic. Satisfent les necessitats del present però sense comprometre la capacitat de les generacions futures.
I en aquest sentit em ve al pensament que tan sols ens queden deu anys per assolir els objectius de l’Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible, aprovada per l’ONU i que té com una de les seves fites el disseny de les nostres ciutats.
Ciutats com Vila-seca i Tarragona, que som vivers d’idees, comerç, cultura, turisme, ciència i indústria. Aquests teixits productius tan diversos han pogut conviure a través d’equilibris fràgils construïts amb el pas del temps i fent del nostre territori un referent al sud d’Europa. És per això que necessitem ser molt curosos amb la planificació i la gestió futura dels diversos espais per tal que esdevinguin alhora més inclusius, segurs, resilients i sostenibles.
El Sumari ens desgrana també, a partir de l’entrevista al bon amic i president, Josep M. Cruset, quin és el present i, sobretot, quin ha de ser l’esperançador futur del nostre Port.
No puc dissimular la meva emoció i el meu sentit de la responsabilitat en constatar, una vegada més, que una gran part dels projectes estratègics del Port del futur tenen a Vila-seca com a element territorial essencial per al seu desenvolupament econòmic, social i ambiental.
L’impuls econòmic que suposarà la ZAL i els seus nous espais de protecció d’interès ambiental, passant pel camí cap a la diversificació, els creuers, l’aposta comercial i la sostenibilitat del Port, fins arribar al suport de la iniciativa privada i la logística suposen els eixos estratègics d’un port que procura per una economia moderna, diversa i equilibrada, però també representen una oportunitat excepcional de respecte a les proteccions ambientals i climàtiques que facilitin una transició amable de l’activitat portuària cap a l’estructura social, turística i comercial existent a la Pineda.
A Vila-seca, per la nostra situació estratègica, ens agrada trobar sempre els equilibris que sumin.
Això no ha estat gens fàcil en el passat, no ho és en el present i no ho serà en el futur però són precisament aquests els reptes que ens exigeix la nostra societat: la cooperació lleial entre institucions i el compromís permanent per una economia generadora de treball estable, de progrés social i cultural amb la visió posada en un desenvolupament sostenible.
Publicat a Tarragona Empresarial, Anuari. Número 9. Juliol 2020.