CONCERT ANUL·LAT: Les cinc sonates per a violoncel i piano de Beethoven

Amb Daniel Claret i Àlex Ramírez

Ludwig van Beethoven. Geni. Creador. Revolucionari. Transgressor. La seva influència en les generacions posteriors és tan enorme, que podríem afirmar que va transformar la història de la música. Assentà les bases del romanticisme. Revolucionà absolutament la simfonia, el quartet de corda i la sonata per a piano sol. Donà una altra dimensió a la música concertant, al trio amb piano, a la sonata per a violí i piano... i va ser el creador de la sonata per a violoncel i piano.

Bocherini, Duport, i molts d'altres, havien escrit anteriorment sonates per a violoncel, però amb acompanyament de baix continu, com havia fet Vivaldi algunes dècades abans. L'únic antecedent similar són les fantàstiques sonates per a viola de gamba i clave de Johann Sebastian Bach. El primer gran compositor que escriu per a violoncel i piano és Beethoven, i ho fa tractant l'agrupació com un veritable grup de cambra.

En el 250è aniversari del seu naixement, dediquem aquest concert a la seva memòria, amb algunes de les pàgines més rellevants de la literatura per a violoncel i piano de tots els temps.